Hamda Belgaroui in NRC: ‘Van de straat naar de filmset.’

Hamda is van Nederlands-Tunesische afkomst, geboren in Parijs, maar al snel verhuisde hij met zijn moeder, vader, zijn twee jongere broertjes en zusje naar de Bijlmer in Amsterdam – vanwege het zware racisme in Frankrijk. In Tuindorp, Amsterdam Noord vond de familie Belgaroui hun eindbestemming. Hier startte Hamda ook zijn carrière als straatrapper en richtte hij het fameuze collectief THC op. De Tuindorp Hasler Click is nog steeds een inspiratie voor veel rappers vandaag de dag en de oud-leden brengen nog steeds nieuwe nummers uit, ook d’Tuniz (zijn artiestennaam als rapper).

Hij rapte voornamelijk over zijn leven, pijn en dromen. Maar na een tijdje voelde hij dat hij meer wilde doen dan alleen leven als rapper in de straten van Noord. Acteren trok hem aan omdat het hem hielp om dichter bij zijn emoties te komen. Hij leerde om kwetsbaar te zijn, om zijn gevoelens te tonen. Nu schrijft hij nog steeds liedjes, maar over belangrijke onderwerpen zoals de maatschappij en gevoeligere kwesties. Zijn muziek heeft nog meer een boodschap, een verhaal. Dat zelfde geldt voor zijn acteerwerk.

Hamda’s moeder zegt dan ook vaker tegen anderen dat haar oudste zoon wel een ‘bekeerde straatjongen’ lijkt. Rappen en acteren heeft hem dan ook echt richting gegeven, hem eigenlijk van de echte criminaliteit weg gehouden en daar is zijn moeder mega trots op!

Volgens Hamda zelf heeft zijn moeder er dan ook alles aan gedaan om haar kinderen met zoveel mogelijk bewustzijn op te voeden en daar is Hamda dankbaar voor. Zonder zijn moeder en de mentaliteit die zij heeft doorgegeven aan hen zou het volgens hem een stuk lastiger zijn geweest om te komen waar hij nu is.
Deze liefde en dankbaarheid tussen zoon en moeder is prachtig om te ervaren!

Hamda’s verhaal illustreert de kracht van het najagen van dromen, ongeacht hoe uitdagend het ook lijkt! Met zijn muziek en acteerwerk wil hij anderen inspireren en laten zien dat er altijd hoop is, zelfs in de moeilijkste tijden. Zijn opmerkelijke reis van de straat naar de filmset wordt zelfs erkend in NRC! Binnenkort zal Hamda ook les gaan geven aan de vooropleiding van de film actors academy amsterdam. Welkom, Hamda! We zijn trots en verheugd om jou aan boord te hebben!

Wil jij ook acteren voor de camera?