Geschiedenis

De film actors academy is opgericht door Hugo Metsers in 2005, toen een divers team van docenten begonnen is met het ontwikkelen van deze inmiddels nationaal erkende opleidingen camera-acteren. In 2007 is er de samenwerking ontstaan met het Mediacollege Amsterdam, waar het kernteam nog steeds werkzaam is bij de opleiding Filmacteur. Dit is regulier onderwijs in de vorm van een dagopleiding Mbo Niveau 4, gericht op tieners die acteur willen worden in de wereld van de nieuwe media.

Meerjarige opleiding camera-acteren

Stichting film actors academy heeft de basis gelegd voor de eerste meerjarige opleiding camera-acteren in Europa. Dit reguliere onderwijs is voor tieners, met als doel om jonge talenten getraind, met kennis van zaken af te leveren en klaar te stomen voor de film- en televisiemarkt. Het particuliere onderwijs heeft hetzelfde doel, maar is gericht op volwassenen. Bij film actors academy worden unieke en diverse acteurs van alle leeftijden klaargestoomd voor de acteerbranche en trainen ook acteurs die al professioneel actief zijn in de markt.

Onderwijs op maat op de avond en in het weekend

Tegelijkertijd is het kernteam verder gegaan met het ontwikkelen van hetzelfde soort onderwijs voor volwassenen. De Weekend- en Avondopleiding is wel substantieel anders. Ongeveer hetzelfde curriculum, maar meer onderwijs op maat: na het behalen van Niveau 1 volg je zoveel modules als jij wilt binnen ons curriculum, afgestemd op jouw niveau en ambitie. Tijdens deze intensieve acteursopleiding werk je toe naar camera-acteren op professioneel niveau. Alle facetten van het ambacht komen aan bod, om je te ontwikkelen tot een veelzijdig en volwaardig camera-acteur.

Bewustzijn, beheersing, techniek en discipline

Het vergroten van (camera-)bewustzijn, algemene kennis, lichaamsbeheersing, spreektechniek en discipline, is de basis van alle acteren. In dit nieuwe millennium is er veel veranderd in het medialandschap en nu dus ook in het kunstonderwijs: met film actors academy professionaliseren we het acteren voor de camera als een serieus onderdeel van het totale acteurschap.

Bij het acteren voor de camera zijn werkelijk andere vaardigheden vereist dan op een podium: gewoon iets “kleiner” spelen voldoet niet. Er is letterlijk en figuurlijk een volkomen ander kader waarbinnen de acteur zich beweegt en dat vereist specifieke acteertechnieken, kennis en netwerk.

We organiseren particuliere opleidingen, workshops, masterclasses, media-events, film- en TV-projecten. De tijd is rijp om de nieuwe generaties de kans te bieden hun acteertalenten te ontwikkelen voor de media waar ze mee zijn opgegroeid: internet, televisie én film.

Docenten

Op film actors academy werken we op basis van gelijkwaardigheid en in een veilige sfeer. Wij selecteren acteurs die we graag naar een hoger niveau begeleiden. Dus niet mensen die we moeten leren acteren, maar acteurs die we helpen uit te groeien tot succesvol professional in een dichtbevolkt werkveld. We doen dat dus meer op een coachende manier dan dat we doceren wat de student (…) Lees hier alles over onze docenten»