Camera-acteren Niveau 2

van semi-professional naar professional
36 weekenden op zaterdag én zondag

Start: zaterdag 28 september 2024
Start: zaterdag 28 september 2024

Professionaliseer als acteur tijdens het vervolg van deze acteeropleiding. Je leert technisch camera-acteren, filmvechten, ademhalingstechnieken, acteren met accenten en dialecten, methodisch acteren, comedy acteren, ondernemen, netwerken, een zelfstandige warming-up en nog veel meer.

Voor wie?

De acteeropleiding Niveau 2 van film actors academy is geschikt voor filmgenieke semi-professionals tussen 18 (dit is de minimale startleeftijd) en 60 jaar met voldoende niveau als beginnend acteur.

Bekijk hier onze video’s en proef de sfeer van de opleidingen, camera-acteren en lessen!

Locatie

film actors academy
Vinkenstraat 36a
1506 CM Zaandam
Route »

Studiebelasting

De studiebelasting van de weekendopleiding van film actors academy bedraagt ca. 20 uur per week. Per weekenddag wordt er 5 uur lesgegeven, de lestijd bedraagt dus 10 uur. Daarnaast wordt er van de student verwacht om zich zelfstandig voor te bereiden op de les: dit kan variëren van het leren van teksten en huiswerkopdrachten tot het (al dan niet samen met medestudenten) oefenen en repeteren van scènes. De duur van deze voorbereidingen bedraagt gemiddeld 6 uur per week.

Ook is er verwerkingstijd nodig: na de lessen verwerkt de student zijn/haar aantekeningen en toetst hij/zij deze aan de eerder vastgestelde leerdoelen. Het verwerken van de leeropbrengst in de studiemap van de student (digitaal of op papier) bedraagt gemiddeld 4 uur per week. De totale studietijd buiten de lessen om is dus gemiddeld 10 uur.

Evaluatiemethode

Het kernteam van film actors academy docenten staat garant voor de professionele evaluatie, periodiek na elke presentatiedag. We beoordelen op basis van de criteria die tijdens de eerste les van de module zijn besproken, aan de hand van desbetreffende lesbrief. Naar aanleiding van deze evaluatie scherpt de student in samenspraak met de studiedocent zijn/haar leerdoel(en) aan. Het kernteam kan n.a.v. deze evaluatie ook de student adviseren verder te studeren op een ander niveau.

Kosten

De kosten voor de weekendopleiding Camera-acteren Niveau 2 zijn per leerjaar € 4.495,00 all in (Stichting film actors academy biedt CRKBO erkend onderwijs en is vrijgesteld van BTW). Gespreide betaling in zeven gelijke termijnen is mogelijk.

Afronding en perspectief

Na het succesvol afronden van Niveau 2 kun je doorstromen naar Niveau 3, mits je daar zelf ook klaar voor bent. Je kunt 1 of meerdere jaren doen over het behalen van een niveau, wat betekent dat je dus altijd een persoonlijk studietraject aflegt.

Pas na het behalen van Niveau 3 ontvang je het film actors academy certificaat. In het geval dat je bent ingestroomd in Niveau 2, op basis van eerder verworven competenties ontvang je na het behalen van Niveau 2 en 3 alsnog het certificaat.

Modules camera-acteren Niveau 2

Module 5: Auditietraining & Selftapes + Type- & Anti-typecasting

Auditietraining & Selftapes

In deze fase van de opleiding krijg je ook inzicht in het castingproces en krijg je de laatste les feedback op je selftape van een casting director. De lessen zullen gegeven worden door onze nieuwe kerndocente Joy Verberk!

Type- & (Anti-)typecasting

Op het gebied van casting brengen we in kaart waar je in je acteerloopbaan tegenaan kan lopen en hoe je casting directors altijd kan blijven verrassen. Ook in deze module werken we weer verder met de methodiek Observeren, Imiteren & Transformeren. Deze lessen worden gegeven door onze kerndocent Joep van der Zaal.

Module 6: Scènestudie & Ondernemen + Accenten & Dialecten in Beeld

Scènestudie

Je gaat bouwen aan een personage en aan hoe je jouw emoties kan toepassen zodra je gaat spelen. De basis van de Stella Adler Technique is een veel beproefde manier van acteren, met name in Amerikaanse films en is ontwikkeld vanuit wat ooit The Actors Studio was, de plek waar door Lee strasberg en Stella Adler voor het eerst echt de leer van de Russische acteerfilosoof Stanislavski ontwikkelde voor het Westen, ook wel The Method genoemd.
Inmiddels weten we dat er vele methodes zijn die je krachtiger en waarachtiger kunnen maken als acteur. Stella Adler wilde juist niet dat het een bepaalde “heilige” methode werd, maar gewoon hele praktische vaardigheden waarmee elke acteur zo snel mogelijk geloofwaardig spel kan leveren.
Je gaat dus aan de slag met de Stella Adler Technique. De lessen worden gegeven door niemand minder dan Sara Visser, die zelf door Stella Adler is opgeleid.

Ondernemen

Deze weken en weekenden werk je niet alleen aan je acteer skills, maar ook aan het professionaliseren van jouw eigen zaak als acteur. Marijtje Rutgers behandelt elke lesdag jullie Ondernemersvaardigheden: hoe maak je als acterende freelancer optimaal gebruik van je zelfstandigheid? Veel tips over boekhouding leren je zicht te krijgen op je mogelijkheden en status als beginnend ondernemer. Ze nodigt een van de lessen ook nog een gast met expertise uit die met jou gaat kijken naar hoe je (meer) content ter promotie van jezelf kan ontwikkelen.

Accenten & Dialecten in Beeld

Accenten & Dialecten in Beeld is een kort spel- en opnameblok waarin jouw manier van spreken zich op een natuurlijke manier gaat mengen met een dramatische rol, onder begeleiding van actrice en docente Elisa Beuger. Zij leert je hoe je volledig geloofwaardig kunt blijven in een ander dialect of accent dan jouw eigen.

Je bouwt ook verder aan de spreek- en speeltechnieken die je in Niveau 1 hebt verworven in de lessen Stem & Taal.

Module 7: Comedy on Camera + Technisch Camera-acteren

Comedy on Camera

De zaterdagen van Module 7 besteed je aan de lessen en opnames voor Comedy on Camera van Nick Golterman, zelf bij de film actors academy opgeleid door Nelleke Zitman en nu met zijn geheel eigen stijl en methode, die hij de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld in het werkveld, als camera-acteur met een sterk komisch talent.

Technisch Camera-acteren

In het andere acteerdeel van deze module word je getraind door Joep van der Zaal om het Technisch Camera-acteren te leren toepassen. Dit is een belangrijk onderdeel omdat Joep je zal klaarstomen en zal helpen voorbereiden op het grotere werk op de set!

Hij gaat weer praktisch met je aan de slag op de zondagen, toetst of je de vaardigheden die je op Niveau 1 hebt aangeleerd ook echt toepast in het werken voor de camera en overlaad je met alle in’s en out’s rondom het leven en werken op de set!

Module 8: Transformatie + Tekstbehandeling + Screenfighting

Transformatie

Transformatie is een spel-, stem- en lichaam-blok waarin jouw manier van spelen, bewegen en spreken zich op een natuurlijke manier gaat mengen met een dramatische rol, onder begeleiding van onze meest ervaren docent Bart Kiene.
Hij leert je hoe je volledig geloofwaardig kunt blijven in een andere hoedanigheid. Dit is een lesblok waarin je aantoont zelfstandig verder te kunnen met het ontwikkelen en professioneel inzetbaar maken van je acteerinstrument.

Tekstbehandeling

Je werkt met docent Hugo Metsers aan jouw methode van tekstbehandeling. Verschillende vormen worden aangeboden, er wordt getraind op lezend leren en je gaat ontdekken hoe je meer kan sturen vanuit de analyse die je zelfstandig maakt uiteindelijk.

Screenfighting

Deze laatste module van Niveau 2 staat daarnaast in het teken van Screenfighting, met een intensieve lesopbouw door Liam O’ Callaghan en de ervaren producer Ron Groenewoud.
Een lesblok waar het lichamelijke- en het acteerdeel voor de camera volledig in elkaar kunnen grijpen. Fysiek trainen, reageren vanuit het moment, incasseren en klappen uitdelen! Vallen en opstaan. Zeker nu Netflix en Apple-tv steeds meer zich richten op nationale producties binnen hun internationale aanbod, is het belangrijk dat we ook in dit genre mee kunnen komen en spannende scènes creëren in actiematige verhalen.

Toelatingsprocedure acteeropleiding

Bekijk hier de toelatingseisen voor deze opleiding.

Toelating voor de acteeropleiding camera-acteren Niveau 2

De toelating voor de Weekendopleiding vindt plaats op basis van 4 auditierondes:

1e RONDE

De eerste ronde van de toelatingsprocedure kan het beste plaats vinden middels deelname aan de Vooropleiding – dan maak je namelijk het best kennis met de opleiding en de grootste sprong binnen de toelatingsprocedure (als je door bent): de lessen zelf gelden als 1e ronde omdat de docent in 9 lessen goed kan beoordelen of jouw acteren ontwikkelbaar is op onze opleiding. De laatste les doe je auditie en dat telt als 2e ronde. Achteraf krijgen je per mail feedback en te horen of je kan doorstromen naar de 3e ronde.
OF
De kandidaat krijgt instructies voor een selftape, neemt deze thuis op en stuurt hem naar ons. De selftape wordt dan beoordeeld door het kernteam.

2e RONDE

De kandidaat presenteert een persoonlijke motivatie en een filmmonoloog naar eigen keuze tijdens een live auditie bij ons op locatie.

3e RONDE

De kandidaat krijgt een proefles van 3 uur samen met medekandidaten. Hiervoor moet een opgelegde dialoog worden voorbereid. De criteria waarnaar worden gekeken zijn werkbaarheid, speltalent, samenspel, groepsdynamiek en fysieke mogelijkheden.

Intake

De 4e ronde is een informeel gesprek om alle gegevens te checken, dieper in te gaan op de wederzijdse verwachtingen en perspectieven bij de film actors academy. De intake is om te kijken of je past binnen de opleiding en de huidige selectie.

Naar aanleiding van de intake krijg je te horen of je definitief bent aangenomen voor het komende studiejaar.