Camera-acteren Niveau 1

van beginner naar semi-professional
36 weekenden op zaterdag én zondag

Start: zaterdag 28 september 2024
Start: zaterdag 28 september 2024

Het vergroten van je algemene kennis, (camera-)bewustzijn, lichaamsbeheersing, taalliefde, spreektechniek en discipline, is de basis van alle acteren. In dit nieuwe millennium is er veel veranderd in het medialandschap en nu dus ook in het kunstonderwijs: met de film actors academy professionaliseren we het acteren voor de camera als een serieus onderdeel van het totale acteurschap. Er zijn werkelijk andere vaardigheden vereist dan op een podium: gewoon iets “kleiner” spelen voldoet niet – letterlijk en figuurlijk een ander kader waarbinnen de acteur zich beweegt en dat vereist specifieke acteertechnieken, kennis én netwerk.

Leer camera-acteren van docenten en filmacteurs uit het vak. Op de weekendopleiding leer je te observeren, imiteren en transformeren. Je leert de basis van het camera-acteren, meer verdiepen in je spel en schakelen in emoties.

Voor wie?

De acteeropleiding Niveau 1 van film actors academy is geschikt voor filmgenieke starters tussen 18 (dit is de minimale startleeftijd) en 60 jaar met voldoende niveau als beginnend acteur.

Bekijk hier onze video’s en proef de sfeer van de opleidingen, camera-acteren en lessen!

Locatie

film actors academy @ A-Lab
Overhoeksplein 2
1031 KS Amsterdam
Route »

Studiebelasting

De studiebelasting van de weekendopleiding van film actors academy bedraagt ca. 20 uur per week. Per weekenddag wordt er 5 uur lesgegeven, de lestijd bedraagt dus 10 uur. Daarnaast wordt er van de student verwacht om zich zelfstandig voor te bereiden op de les: dit kan variëren van het leren van teksten en huiswerkopdrachten tot het (al dan niet samen met medestudenten) oefenen en repeteren van scènes. De duur van deze voorbereidingen bedraagt gemiddeld 6 uur per week.

Ook is er verwerkingstijd nodig: na de lessen verwerkt de student zijn/haar aantekeningen en toetst hij/zij deze aan de eerder vastgestelde leerdoelen. Het verwerken van de leeropbrengst in de studiemap van de student (digitaal of op papier) bedraagt gemiddeld 4 uur per week. De totale studietijd buiten de lessen om is dus gemiddeld 10 uur.

Evaluatiemethode

Het kernteam van film actors academy docenten staat garant voor de professionele evaluatie, periodiek na elke presentatiedag. We beoordelen op basis van de criteria die tijdens de eerste les van de module zijn besproken, aan de hand van desbetreffende lesbrief. Naar aanleiding van deze evaluatie scherpt de student (in samenspraak met de studiedocent) zijn/haar leerdoel(en) aan. Het kernteam kan n.a.v. deze evaluatie ook de student adviseren verder te studeren op een ander niveau.

Kosten

De kosten voor de weekendopleiding Camera-acteren Niveau 1 zijn per leerjaar € 4.375,00 all in (Stichting film actors academy biedt CRKBO erkend onderwijs en is vrijgesteld van BTW). Gespreide betaling in zeven gelijke termijnen is mogelijk.

Toelatingsprocedure acteeropleiding

Bekijk hier de toelatingseisen voor deze opleiding.

Toelating voor de acteeropleiding camera-acteren Niveau 1

De toelating voor de Weekendopleiding vindt plaats op basis van 4 auditierondes:

1e RONDE

De eerste ronde van de toelatingsprocedure kan het beste plaats vinden middels deelname aan de Vooropleiding – dan maak je namelijk het best kennis met de opleiding en de grootste sprong binnen de toelatingsprocedure (als je door bent): de lessen zelf gelden als 1e ronde omdat de docent in 9 lessen goed kan beoordelen of jouw acteren ontwikkelbaar is op onze opleiding. De laatste les doe je auditie en dat telt als 2e ronde. Achteraf krijgen je per mail feedback en te horen of je kan doorstromen naar de 3e ronde.
OF
Een Selftape maken en opsturen, die wordt dan als 1e ronde beoordeeld door het kernteam.
Meer info en inschrijven »

2e RONDE

De kandidaat presenteert een persoonlijke motivatie en een filmmonoloog naar eigen keuze op camera.

3e RONDE

De kandidaat presenteert een persoonlijke motivatie in de camera, een opgelegde filmdialoog (wordt toegestuurd per mail) op camera met een medespeler die wij inhuren en naast de camera tegenspel laten geven.

4e RONDE

Een informeel gesprek om alle gegevens te checken, dieper in te gaan op de verwachtingen en perspectieven bij de film actors academy en de toekomstverwachting van de kandidaat student.

Afronding en perspectief

Na het succesvol afronden van Niveau 1 kun je doorstromen naar Niveau 2, mits je daar zelf ook klaar voor bent. Je kunt 1 of meerdere jaren doen over het behalen van een niveau, wat betekent dat je dus altijd een persoonlijk studietraject aflegt.

Pas na het behalen van Niveau 3 ontvang je het film actors academy certificaat.

Modules camera-acteren Niveau 1

Module 1: Elementaires Spel + Stem en Taal + Lichaam

Deze eerste module van de opleiding staat in het teken van leggen van een stevig fundament voor verbonden spel (voor de camera), stemgebruik, vrij kunnen bewegen en je impulsen volgen en…last but not least: jouw stem.

Je werkt de eerste lesdag aan je presentatie naar de buitenwereld met je studiecoach en de kennismaking met elkaar staat natuurlijk centraal. Charlotte Kloosterman behandelt ook het leren omgaan met groepsdynamiek, plus het ontvangen, verwerken en geven van feedback. Je leert jezelf, elkaar en de school beter kennen.

Elementaires Spel

De spellessen op zondag krijg je van kerndocent Nick Golterman die de Basis Elementaires (Tekst & Handeling) geeft: deze lessen zijn hard nodig om aan het einde van deze lesmodule voor de camera voor het eerst een scène te kunnen spelen die als registratie wordt gepresenteerd op de zondag van het 8e weekend, op Presentatiedag 1.

Stemvorming & Spreekvaardigheid

Vanaf het tweede weekend ga je op onderzoek uit in de eerste lessen Basis Stemvorming & Spreekvaardigheid door de zeer ervaren docent (al betrokken bij de school sinds de oprichting in 2005): Bart Kiene.

Lichaam

Vanaf die tweede zaterdag ga je ook meer bewegen en de mogelijkheden van je lichaam in spel en beweging ontdekken tijdens de lessen van Het Vrije Lichaam middels de unieke lessen van Bess Kuil.

 

 

Module 2: Observeren, Imiteren & Transformeren + Spreekvaardigheid (AVN), Accenten en Dialecten + Dans

Observeren, Imiteren & Transformeren

Deze module word je in het diepe gegooid wat betreft fysiek acteren: je leert de grenzen van je eigen spel en verbeelding ontdekken. Verdiepen in alles wat je niet kent of wat je vreemd is. Dit doen we aan de hand van een concrete methodiek: Observeren, Imiteren & Transformeren. De eerste twee dienen puur om te komen tot de derde: jezelf zijn in een ogenschijnlijke andere hoedanigheid, zowel qua uiterlijk, beweging als geluid en communicatie.

De lessen zullen gegeven worden door Joep van der Zaal, zelf bij de film actors academy opgeleid door Hugo Metsers (die de module ontwikkelde) en nu deze lessen al jaren geeft met zijn geheel eigen stijl en methode.

Spreekvaardigheid (AVN), Accenten en Dialecten

Je gaat ook werken aan je spreekvaardigheid en je leert hoe je neutraal (Algemeen Verzorgd Nederlands) kunt spreken. Dit doen we door juist ook te gaan trainen met Accenten & Dialecten. Je begint eerst met het bewust inzetten of aanzetten van je eigen dialect of accent en vervolgens maak je een jouw onbekende vorm eigen, onder begeleiding van docent Hugo Metsers.

Dans

Vertelling in Beweging is eigenlijk een verzamelnaam voor het vertellen van een verhaal zonder woorden, ontwikkeld door Chava Saarloos voor de opleiding. Ze laat je kennis maken met verschillende dansstijlen en manieren om met je lichaam te vertellen en expressie te geven. Soms met grote bewegingen, soms met hele kleine. Je hoeft daar geen goeie danser voor te zijn of worden, wel een ontwikkeling doormaken in het leren kennismaken met je lichaam en jouw mogelijkheden als artiest.

 

Module 3: Intro Method Acting + Spreekvaardigheid, Accenten & Dialecten + Filmvechten

Intro Method Acting

Hier zal onze nieuwe kerndocente Joy Verberk je trainen om een bepaalde methode toe te passen en zicht te krijgen op hoe veel verschillende manieren acteurs acteren voor de camera, maar ook wat de overeenkomsten zijn en waar het allemaal vandaan komt. Deze verschillende “methodes” worden toegepast door veel filmsterren en noemen ze method acting.

Joy gaat heel praktisch te werk op de zondagen, toetst of je de aangeleerde vaardigheden ook echt toepasbaar zijn in het werken voor de camera en zorgt er voor dat je beter voorbereid auditie kan doen en misschien wel al je eerste stappen kan gaan maken op de professionele set in een echte rol.

Spreekvaardigheid, Accenten & Dialecten

Je bouwt met Bart Kiene verder aan een goed AVN, oftewel Algemeen Verzorgd Nederlands, zodat je het kan toepassen in de spellessen en bij de opnames in deze derde module.

Filmvechten

Op de zaterdagen zal stunt coördinator (bij het internationaal actieve Actionpact) Liam O’ Callaghan jullie onderdompelen in de beginselen van het Filmvechten: hoe maak je als acteur optimaal gebruik van je lichaam binnen het suggereren van een gevecht situatie en waar moet je allemaal rekening mee houden om de veiligheid te waarborgen voor jezelf, maar ook zeker voor je medespeler.

Module 4: Comedy Spelen + Teksbehandeling & Stil Spel

Comedy

De aanpak van deze module is aan de ene kant heel technisch, want komedie is misschien wel het lastigste genre en vereist verschillende technische vaardigheden: maar aan de andere kant is het ook ontzettend veel lol hebben op de vloer en herontdekken waarom je dit bent gaan doen. Mensenkennis is een versie en ook hier gebruik je: observeren, imiteren en transformeren. De lessen worden gegeven door niemand minder dan Nick Golterman.

Tekstbehandeling & Stil Spel

Daarnaast onderzoek je ook hoe het is om te communiceren, spreken en spelen met taal. Oftewel met de lichaamstaal, ook wel Stil Spel genoemd. Dit zijn toch vaak de momenten waar het om gaat in een film, het moment waarop het personage verwerkt, beslist en het publiek ontroerd raakt. Een goede tekstbehandeling is de basis van elke goede acteur, dus ook hier werk je aan in deze module. De lessen worden gegeven door Joep van der Zaal.